Govt Jobs 2016

Answer Key | Results | Syllabus | Admit Cards

SBI PO Prelim Reasoning Solved Asked Questions: 2nd July 2016

Dear readers here we are with “SBI PO Prelim 2 july 2016 Reasoning Asked Questions with answers” Check below all shift combined reasoning sections solved questions and Answers.

SBI PO Prelim July 2016 Reasoning Paper Solution

Directions (01-05): In the Bar-chart, total members enrolled in different years from 1990 to 1994 in two gymnasium A and B. Based on this Bar chart solve the following questions-

SBI PO Prelim July 2016 Reasoning Paper Solution

1.In the year 1995, 30% increase in total number of members enrolled in 1994 of both gymnasium, then find the total no. of members enrolled in 1995?
(a) 282
(b)296
(c) 292
(d)286
(e) none of these

2.The ratio between total members of both gymnasium in 1991 to total members in 1994 of both gymnasium
is-
(a) 22:27
(b) 21:11
(c) 11:21
(d) 25:13
(e) 27:22

3.The number of members of gymnasium A in 1991 is what % of the no. of members of gymnasium B in
1994.
(a) 60%
(b) 55%
(c) 58%
(d) 62%
(e) none of these

4.The average of members enrolled in gymnasium A from 1991 to 1994 together is what percent more then the The average of members enrolled in gymnasium B in 1993 and 1994 together?(Rounded off to 2 decimal places)
(a) 10.51%
(b) 20.51%
(c) 15.51%
(d) 17.51%
(e) none of these

5. Total member enrolled in gymnasium B in 1993 and 1994 together is what % more then members enrolled in gymnasium A in 1990 and 1994 together?
(a) 60%
(b) 65%
(c) 62.5%
(d) 61.5%
(e) none of these

Directions (06-10): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

6. 4,3,4,7,15, ?
a)38.5 b)40 c)45
d)37.5 e)none of these

7. 7,5,7,17,63, ?
a)321 b)309 c)305
d)301 e)none of these

8. 11,14,19,28,43, ?
a)60 b)63 c)66
d)70 e)none of these

9. 2 60 10 120 30 ?
(a) 222 (b) 216 (c) 208
(d) 230 (e) None of these

10. 23 50 108 232 492 ?
(a) 1028 (b) 1024 (c) 1020
(d) 1032 (e) None of these

Directions (11-15): There are five companies and we have given the no. of employee working in different companies. In the table we have also given the percentage of male and female employees of HR and Marketing department.

SBI PO Prelim July 2016 Reasoning Paper Solution

11.If 60% of the employees of company T in HR department have MBA degree and 40% of the employees of the same company in the Marketing dept. have MBA degree, then how many employees have MBA degree in company T in both dept. together.
(a) 98
(b) 108
(c) 106
(d) 92
(e) 66

12.The ratio of female employee of company Q in HR dept. to male employee of company R in Marketing dept. ?
(a) 4:13
(b) 5:22
(c) 22:5
(d)13:4
(e) none of these

13.Total number of HR employees of company P is what % more then the total no. of marketing employee in company T?
(a) 236.76%
(b) 226.67%
(c) 276.76%
(d) 246.67%
(e) none of these

14.The ratio of male employee in HR dept. of company P and R together to female employee of Marketing department in company S and T together?
(a) 187:27
(b) 43:188
(c) 188:43
(d) 27:187
(e) none of these

15.Difference between female employees of HR dept. in all companies together (excluding company S) and the female employees of Marketing dept. in all companies together (excluding company Q)?
(a) 139
(b) 129
(c) 135
(d) 141
(e) none of these

16.A mixture contains wine and water in the ratio 3 : 2 and another mixture contains them in the ratio 4 : 5. How many litres of the latter must be mixed with 3 litres of the former so that the resultant mixture may contain equal quantities of wine and water ?
(a) litre (b) littre (c) litre (d) litre (e) None of these

17. A trader sells two bullocks for Rs. 8,400 each, neither losing nor gaining in total. If he sold one of the bullocks at a gain of 20%, the other is sold at a loss of
(a) 20% (b) % (c) %
(d) 21% (e) None of these

18. Two trains, A and B, start from stations X and Y towards each other, they take 4 hours 48 minutes and 3 hours 20 minutes to reach Y and X respectively after they meet if train A is moving at 45 km/hr., then the speed of the train B is
(a) 60 km/hr (b) 64.8 km/hr (c) 54 km/hr
(d) 37.5 km/hr (e) None of these

19. Out of his total income, Mr. Kapoor spends 20% on house rent and 70% of the rest on house hold expenses. If he saves Rs 1,800 what is his total income (in rupees)?
(a) Rs 7,800 (b) Rs 7,000 (c) Rs 8,000
(d) Rs 7,500 (e) None of these

20. A can do a piece of work in 8 days which B can destroy in 3 days. A has worked for 6 days, during the last 2 days of which B has been destroying. How many days must A now work alone to complete the work?
(a) 7 days (b) 7 days (c) 7 days
(d) 8 days (e) None of these

Directions (21-25): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

Directions (26-30): Solve the equations given below in the image:

SBI PO Prelim July 2016 Reasoning Paper Solution

31.A and B are partners in a business. They invest in the ratio 5 : 6, at the end of 8 months A withdraws. If they receive profits in the ratio of 5 : 9, find how long B’s investment was used?
(a) 12 months
(b) 10 months (c) 15 months
(d) 14 months
(e) 18 months

32.There are 3 red balls, 4 blue balls and 5 white balls. 2 balls are chosen randomly. Find probability that 1 is red and the other is white.
(a) 5/22
(b) 5/23
(c) 7/22
(d) 4/9
(e) None of these

33.According to a new plan rolled out by HISP Bank, the rate of simple interest on a sum of money is 8% p.a. for the first two years, 10% p.a. for the next three years and 6% p.a. for the period beyond the first five years. Simple interest accrued on a sum for a period of eight
years is Rs. 12,800. Find the sum.
(a) Rs. 24, 000
(b) Rs. 16, 000 (c) Rs. 15, 000
(d) Rs. 13,500
(e) None of these

34.Three Science classes A, B and C take a Life Science test. The average score of students of class A is 83. The average score of students class B is 76. The average score of class C is 85. The average score of class A and B is 79 and average score of class B and C is 81. Then the average score. Of classes A, B and C is
(a) 80
(b) 80.5
(c) 81
(d) 81.5
(e) None of these

35.A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm. How many bottles are required to empty the bowl?
(a) 221
(b) 343
(c) 81
(d) 243
(e) None of these

Answers:

Question No. Answers Question No. Answers Question No. Answers Question No. Answers
1. A 11. C 21. B 31. B
2. D 12. D 22. A 32. A
3. B 13. B 23. C 33. A
4. D 14. C 24. D 34. E
5. E 15. C 25. C 35. B
6. B 16. B 26. C
7. C 17. D 27. C
8. A 18. B 28. D
9. C 19. A 29. E
10. E 20. B 30. C

More about SBI PO Prelims 2016 Online Exam:

SBI PO Pre Reviews, Answer Key, Analysis July 2, 3, 9, 10-2016

Updated: October 3, 2016 — 9:14 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Govt Jobs 2016 © 2016

 About Us | Sitemap | Privacy Policy | Disclaimer | Contact Us